Τουρκία | Οι οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης των γεννήσεων

Τουρκία | Οι οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης των γεννήσεων

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σημαντική μείωση του ποσοστού γεννήσεων, με το επίσημο ποσοστό να έχει πέσει στο 1,51 το 2023 από 2,38 το 2001. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική στρατηγική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία ενός μεγαλύτερου και νεότερου πληθυσμού για τη διασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

“Είμαστε κάτω από το ποσοστό αντικατάστασης γενεών που είναι 2,1” δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. “Ειλικρινά, αυτό αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή, μια καταστροφή για την Τουρκία“.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει προτρέψει τις Τουρκάλες να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να ενθαρρύνουν τις γεννήσεις. Μέτρα όπως τα χαμηλότοκα δάνεια για νεόνυμφους και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μητέρες με τρία παιδιά έχουν εισαχθεί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την τάση. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες με πολλούς απογόνους, παρά τις επικρίσεις ότι αυτό μειώνει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

“Η σημερινή κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πληθυσμός είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας ως έθνος και θα είμαστε πιο αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα”.

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.