Θεοφάνεια | Πώς γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Θεοφάνεια | Πώς γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Σε όλη τη χώρα γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται με λαμπρότητα. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
«Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη. Εύχομαι το Φως της αγάπης και της αισιοδοξίας να γεμίσει τις καρδιές μας», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Δούκας. Από την κυβέρνηση παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους».
Λόγω της ημέρας, διακόπηκαν οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα από την ΕΥΔΑΠ στον χώρο της Δεξαμενής και προστέθηκε νερό, στο οποίο έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, ενώ το υπόλοιπο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε εκτός του εργοταξίου, στην πλατεία της Δεξαμενής.

Μετά από 60 χρόνια ο αγιασμός των υδάτων στον Α’ προβλήτα του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη
Ιστορία γράφτηκε τα φετινά Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη… Η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, για πρώτη φορά έπειτα από εξήντα χρόνια, πραγματοποιήθηκε στον Α’ προβλήτα του λιμανιού, από τον μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών.
Στο πλακόστρωτο της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης.
Σκάφη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δημιούργησαν υδάτινους πίδακες που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά του Θερμαϊκού ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ Στέργιος Παγωνίδης.«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη ευλογία να πιάνεις το σταυρό», επισήμανε ο Στέργιος Παγωνίδης και ευχήθηκε «πάνω από όλα υγεία, να είμαστε όλοι καλά και ειρήνη στον κόσμο».
«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους. Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ορθοδοξία μας, για τον ελληνισμό και είμαστε όλοι μαζί εδώ για να εκπέμψουμε επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα ότι ενωμένοι προσηλωμένοι στους στόχους μας, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «χρόνια πολλά καλή φώτιση σε όλους».
«Καλή φώτιση σε όλους μας και κυρίως σε όλους αυτούς που χειρίζονται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της πόλης» και «καλή χρονιά με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά, με σεβασμό στους πολίτες» ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Βούτηξαν ΟΥΚάδες στον Πειραιά
Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των υδάτων» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. “Οι Ελληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Ελληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες” τόνισε ο κ.Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “θα είναι πάντα δίπλα τους για να λύνει τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο”. “Οχι πολλά λόγια αλλά πράξεις” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος όπως κάθε χρόνιά ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της χώρας τον Πειραιά
Ο κ.Μώραλης ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες και σε όλους τους Πειραιώτες. Λόγω της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: newsit

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.