Πλησιάζει το Πάσχα και μαζί του έρχεται η χαρά των γιορτών, τα εορταστικά γεύματα και φυσικά, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ, πάντα δίπλα στους καταναλωτές, εκδίδει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς αγορές και σωστή διαχείριση των τροφίμων, ώστε να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς άγχος.
Προτεραιότητα στην ασφάλεια:
- Αγοράστε τρόφιμα μόνο από ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
- Ελέγξτε τις ετικέτες: Ημερομηνία λήξης, συνθήκες αποθήκευσης, αλλεργιογόνα συστατικά.
- Προσοχή στην καθαριότητα: Κατά την αγορά, φροντίστε για την υγιεινή του καταστήματος και του εξοπλισμού.
- Διαχωρίστε τα τρόφιμα: Κρατήστε ωμά και έτοιμα τρόφιμα σε διαφορετικές σακούλες.
- Ψύξη και κατάψυξη: Αγοράστε τελευταία τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη και τοποθετήστε τα άμεσα στο ψυγείο.
- Σωστή αποθήκευση: Ακολουθήστε τις οδηγίες για την αποθήκευση τροφίμων σε ντουλάπια, ψυγείο και κατάψυξη.
- Θερμοκρασίες: Διατηρήστε το ψυγείο σε σωστή θερμοκρασία. Ζεστάνετε καλά το μαγειρεμένο φαγητό πριν το σερβίρετε.
- Υγιεινή κατά την προετοιμασία: Ακολουθήστε τις σωστές πρακτικές για να αποφύγετε επιμολύνσεις.
Ειδικές συμβουλές για:
Αμνοερίφια:
- Επιλέξτε σφάγιο με σφραγίδα σε σχήμα αυγού, που δηλώνει έλεγχο.
- Τρεις κατηγορίες σφραγίδων:
- Χρώμα "λαμπρού κυανού": Ελλάδα ή Κράτος Μέλος ΕΕ
- Χρώμα επιλογής Κράτους Μέλους ΕΕ: Σφαγή σε άλλο Κράτος Μέλος ΕΕ
- Χρώμα καστανό: Σφαγή σε τρίτη χώρα
Σπλάχνα και κρέας:
- Ψύξη σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες).
- Ελέγξτε την ημερομηνία κατάψυξης και ανάλωσης για κατεψυγμένα σπλάχνα.
Αυγά:
- Επιλέξτε με βάση κατηγορία ποιότητας, βάρος και ημερομηνία λήξης.
- Μην πλένετε τα αυγά πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Διατηρήστε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
- Τοποθετήστε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο (σε ξεχωριστό χώρο) εντός 2 ωρών και καταναλώστε τα εντός εβδομάδας.
- Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένες βαφές και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε υποβαθμισμένα ή αλλοιωμένα τρόφιμα, ή αντιμετωπίσετε φαινόμενα εξαπάτησης, καλέστε στο 11717.