Πασχαλινό τραπέζι | Οδηγός ασφαλείας από τον ΕΦΕΤ

Πασχαλινό τραπέζι | Οδηγός ασφαλείας από τον ΕΦΕΤ

Πλησιάζει το Πάσχα και μαζί του έρχεται η χαρά των γιορτών, τα εορταστικά γεύματα και φυσικά, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ, πάντα δίπλα στους καταναλωτές, εκδίδει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς αγορές και σωστή διαχείριση των τροφίμων, ώστε να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς άγχος.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια:

  • Αγοράστε τρόφιμα μόνο από ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες: Ημερομηνία λήξης, συνθήκες αποθήκευσης, αλλεργιογόνα συστατικά.
  • Προσοχή στην καθαριότητα: Κατά την αγορά, φροντίστε για την υγιεινή του καταστήματος και του εξοπλισμού.
  • Διαχωρίστε τα τρόφιμα: Κρατήστε ωμά και έτοιμα τρόφιμα σε διαφορετικές σακούλες.
  • Ψύξη και κατάψυξη: Αγοράστε τελευταία τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη και τοποθετήστε τα άμεσα στο ψυγείο.
  • Σωστή αποθήκευση: Ακολουθήστε τις οδηγίες για την αποθήκευση τροφίμων σε ντουλάπια, ψυγείο και κατάψυξη.
  • Θερμοκρασίες: Διατηρήστε το ψυγείο σε σωστή θερμοκρασία. Ζεστάνετε καλά το μαγειρεμένο φαγητό πριν το σερβίρετε.
  • Υγιεινή κατά την προετοιμασία: Ακολουθήστε τις σωστές πρακτικές για να αποφύγετε επιμολύνσεις.

Ειδικές συμβουλές για:

Αμνοερίφια:

  • Επιλέξτε σφάγιο με σφραγίδα σε σχήμα αυγού, που δηλώνει έλεγχο.
  • Τρεις κατηγορίες σφραγίδων:
    • Χρώμα "λαμπρού κυανού": Ελλάδα ή Κράτος Μέλος ΕΕ
    • Χρώμα επιλογής Κράτους Μέλους ΕΕ: Σφαγή σε άλλο Κράτος Μέλος ΕΕ
    • Χρώμα καστανό: Σφαγή σε τρίτη χώρα

Σπλάχνα και κρέας:

  • Ψύξη σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες).
  • Ελέγξτε την ημερομηνία κατάψυξης και ανάλωσης για κατεψυγμένα σπλάχνα.

Αυγά:

  • Επιλέξτε με βάση κατηγορία ποιότητας, βάρος και ημερομηνία λήξης.
  • Μην πλένετε τα αυγά πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
  • Διατηρήστε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Τοποθετήστε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο (σε ξεχωριστό χώρο) εντός 2 ωρών και καταναλώστε τα εντός εβδομάδας.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένες βαφές και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε υποβαθμισμένα ή αλλοιωμένα τρόφιμα, ή αντιμετωπίσετε φαινόμενα εξαπάτησης, καλέστε στο 11717.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.