Μη κρατικά πανεπιστήμια | Oι πύλες ανοίγουν το 2025 με πανελλαδικές εξετάσεις

Μη κρατικά πανεπιστήμια | Oι πύλες ανοίγουν το 2025 με πανελλαδικές εξετάσεις

Σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης φέρνει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μη κρατικά πανεπιστήματα θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2025, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους φοιτητές.

Η εισαγωγή στα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων. Για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του πεδίου επί 0,8.

Δικαίωμα εγγραφής στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έχουν:

    • Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου
    • Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου
    • Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το εξωτερικό

Επιπλέον, οι τίτλοι σπουδών που θα απονέμονται από τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας, απαλλάσσοντας τους φοιτητές από την ανάγκη αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τελείται σε δημόσια διαβούλευση, προσκαλώντας τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.