Ιλαρά | 18% αύξηση κρουσμάτων και 130.000 θάνατοι παιδιών σε ένα χρόνο

Ιλαρά | 18% αύξηση κρουσμάτων και 130.000 θάνατοι παιδιών σε ένα χρόνο

Συναγερμός σήμανε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς η ιλαρά, μια ασθένεια που θεωρούνταν ελεγχόμενη, σημειώνει ραγδαία άνοδο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα περιστατικά ιλαράς αυξήθηκαν κατά 18% το 2023, αγγίζοντας τα 9 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Ανησυχητική είναι και η άνοδος στους θανάτους, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τις 130.000. Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους, είναι παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επανεμφάνιση της ιλαράς οφείλεται στη μείωση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εμβολιασμός με MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) αποτελεί το βασικό όπλο για την πρόληψη της νόσου και την προστασία της ανοσίας της αγέλης.

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

    • Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τονίζει ότι η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια με σοβαρές επιπλοκές, και καλεί για την ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη επισημαίνει ότι η μείωση των εμβολιασμών αφήνει ευάλωτα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ζωές.
Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.