Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2024

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2024

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 φέτος θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, καθώς η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, η παράταση οφείλεται στην καθυστερημένη ενεργοποίηση της πλατφόρμας σε σχέση με πέρυσι. Η λογική είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των φορολογουμένων, δίνοντας τους ίσο χρόνο για την προετοιμασία και υποβολή των δηλώσεων.

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις:

    • Τέλος επιτηδεύματος: Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος, ενώ άλλοι απαλλάσσονται πλήρως. Το ύψος του τέλους εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορολογούμενος και τον τόπο άσκησης της δραστηριότητας.
    • Τεκμαρτά εισοδήματα: Η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τα στοιχεία από τα myDATA. Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και να υποβάλλουν ένσταση σε ειδική πλατφόρμα.
    • Προκαταβολή φόρου: Η προκαταβολή φόρου για φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει στο 55%, ενώ μειώνεται στο 27,5% για το πρώτο έτος άσκησης δραστηριότητας.
  • Αυτόματη υποβολή δηλώσεων: Για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, η ΑΑΔΕ θα υποβάλλει αυτόματα τη φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν και να τροποποιήσουν τα στοιχεία εφόσον επιθυμούν.
Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.