Σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ | Eισαγωγή ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ | Eισαγωγή ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά από έντονες αντιδράσεις, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που αποτελεί ριζική τομή σε σχέση με τον μέχρι τώρα αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή θα διορθώσει ένα λάθος δεκαετιών και θα κάνει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας, προσφέροντας παράλληλα στους γιατρούς του ΕΣΥ τη δυνατότητα αύξησης του εισοδήματός τους.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο καταργεί για πρώτη φορά τον περιορισμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, επιτρέποντάς τους πλέον να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς οι γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας παράλληλα τις υποδομές και τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και φορέων του υγειονομικού κλάδου, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ. Φοβούνται ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και σε εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Μένει να φανεί στην πράξη ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου για το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.