Deepfake | Νέα μορφή απάτης στο διαδίκτυο ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ

Deepfake | Νέα μορφή απάτης στο διαδίκτυο ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη, αν και φέρνει πολλές ευκολίες στην καθημερινότητά μας, δυστυχώς τροφοδοτεί και νέες μορφές απάτης. Η Ελληνική Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα deepfake videos, τα οποία αποτελούν μια άκρως επικίνδυνη απειλή.

Τι είναι τα deepfake videos; Πρόκειται για βίντεο που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αντικατασταθεί το πρόσωπο, το σώμα και η φωνή ενός ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημιουργός του βίντεο μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να "λέει" ή να "κάνει" οτιδήποτε επιθυμεί, δημιουργώντας πλασματικές καταστάσεις.

Αρχικά, τα deepfake videos χρησιμοποιήθηκαν για χιουμοριστικούς σκοπούς. Σήμερα όμως, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ραγδαία, καθιστώντας τα όλο και πιο ρεαλιστικά και δυσδιάκριτα από τα αυθεντικά. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε πλήθος κακόβουλων χρήσεων, όπως:

  • Διασπορά παραπληροφόρησης: Δημιουργία ψευδών βίντεο με πολιτικά πρόσωπα ή celebrities, με σκοπό την επηρεασμό της κοινής γνώμης ή την βλάβη της φήμης τους.
  • Εκβίαση: Δημιουργία βίντεο που δείχνουν κάποιον σε ενοχοποιητικές καταστάσεις, με σκοπό τον εκβιασμό του για χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα.
  • Κλοπή προσωπικών δεδομένων: Δημιουργία ψεύτικων βίντεο που χρησιμοποιούνται για την εξαπάτηση χρηστών και την αποσπά ση των προσωπικών τους στοιχείων.

Η ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη απειλή, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα εγκρατείς απέναντι σε βίντεο που βλέπουν στο διαδίκτυο.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.