Γιατί η τιμή του Ozempic διαφέρει τόσο στις ΗΠΑ και στη Γερμανία

Γιατί η τιμή του Ozempic διαφέρει τόσο στις ΗΠΑ και στη Γερμανία
Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ για να εξεταστεί γιατί το φάρμακο Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ρωτούσε επίμονα ποιοι λόγοι οδηγούν την φαρμακευτική εταιρεία να χρεώνει πάνω από 10 φορές περισσότερο το φάρμακο στην Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη, χωρίς να πάρει σαφή απάντηση. Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρείας παρέθεσαν διάφορους λόγους, όπως το υψηλό κόστος έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο τόνισαν ότι είναι πιο υψηλό στις ΗΠΑ, αλλά και την διαφορετική πολιτική τιμών και ρυθμιστικών διαδικασιών που ισχύουν στην Ευρώπη.
Το Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση ζήτησης παγκοσμίως, οδηγώντας σε διαφορές τιμών ανάμεσα στις οικονομίες. Το ζήτημα δεν είναι νέο, καθώς υπάρχουν παρόμοιες διαφορές στις τιμές πολλών φαρμάκων. Ωστόσο, η περίπτωση του Ozempic έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την προσβασιμότητα και την δίκαιη τιμολόγηση των φαρμάκων. Η συζήτηση προκάλεσε αντιδράσεις και αποκαλύψεις για τα κρυφά κόστη και τα τεράστια κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, επιτείνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στον κλάδο της υγείας.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image