Ο Νόρμαν Τζούισον, ο σκηνοθέτης του In the Heat of the Night και του Μoonstruck, πέθανε σε ηλικία 97 ετών

Ο Νόρμαν Τζούισον, ο σκηνοθέτης του In the Heat of the Night και του Μoonstruck, πέθανε σε ηλικία 97 ετών

Ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης και παραγωγός Νόρμαν Τζούισον πέθανε το Σάββατο στο Λος Άντζελες σε ηλικία 97 ετών. Ο Τζούισον γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά το 1926. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας και παραγωγών εκπομπές όπως το "The Big Revue" και το "Wayne and Shuster". Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν το "The Thrill of It All" (1963), μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τη Ντόρις Ντέι και τον Τζέιμς Γκάρνερ. Η ταινία ήταν επιτυχημένη εμπορικά και βοήθησε τον Τζούισον να χτίσει τη φήμη του ως ικανού σκηνοθέτη.

Norman Jewison - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Το 1967, ο Τζούισον σκηνοθέτησε το "Ιστορία ενός Εγκλήματος" (In the Heat of the Night), μια ταινία νουάρ με πρωταγωνιστές τον Ροντ Στάιγκερ και τον Σίντνεϊ Πουατιέ. Η ταινία ήταν τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ο Τζούισον έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Τζούισον συνέχισε να κάνει επιτυχημένες ταινίες, όπως το "Βιολιστής στη Στέγη" (1971), το "Jesus Christ Superstar" (1973), το "Moonstruck" (1987) και το "The Hurricane" (1999).

Norman Jewison - IMDb

Cher shares heartfelt tribute to late Moonstruck director Norman Jewison |  HELLO!Ο Τζούισον ήταν ένας πολυτάλαντος σκηνοθέτης που εργάστηκε σε μια ποικιλία ειδών, από κωμωδίες και δράματα μέχρι μιούζικαλ και θρίλερ. Οι ταινίες του ήταν συχνά πολιτικά και κοινωνικά επίκαιρες, και εξέφραζαν τις δικές του προοδευτικές απόψεις. Ο Τζούισον έλαβε πολλά βραβεία για τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένου ενός τιμητικού Όσκαρ το 1999. Η συμβολή του στον κινηματογράφο ήταν τεράστια, και η δουλειά του θα συνεχίσει να εμπνέει και να διασκεδάζει τους θεατές για πολλά χρόνια ακόμα.

Cher shares tribute to her Moonstruck director Norman Jewison following his  death at age 97: 'Farewell, sweet prince!' | Daily Mail Online

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Νόρμαν Τζούισον:

  • Έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το "Ιστορία ενός Εγκλήματος".
  • Κέρδισε ένα τιμητικό Όσκαρ το 1999 για την συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.
  • Σκηνοθέτησε το "Ιστορία ενός Εγκλήματος", το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1967.
  • Σκηνοθέτησε το "Βιολιστής στη Στέγη", το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
  • Σκηνοθέτησε το "Moonstruck", το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου ενός για την καλύτερη ηθοποιό για τη Σερ.
  • Σκηνοθέτησε το "The Hurricane", το οποίο κέρδισε ένα Όσκαρ για τον καλύτερο ηθοποιό για τον Ντένζελ Γουάσινγκτον.

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.