ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μεγάλη Τρίτη | Τι γιορτάζουμε σήμερα – Το τροπάριο της Κασσιανής

Μεγάλη Τρίτη | Τι γιορτάζουμε σήμερα – Το τροπάριο της Κασσιανής

Η Μεγάλη Τρίτη αποτελεί μια σημαντική ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των Άγιων Παθών του Ιησού Χριστού. Η ημέρα αυτή είναι γεμάτη με θρησκευτικό συμβολισμό και τελετουργίες, προσφέροντας στους πιστούς μια ευκαιρία για περισυλλογή, μετάνοια και πνευματική αναζήτηση.

Στο επίκεντρο της ημέρας βρίσκονται δύο σημαντικά γεγονότα:

  • Η δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών ηγετών του Ισραήλ: Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15-23, 39) περιγράφεται η έντονη κριτική του Ιησού προς τους Φαρισαίους και τους Γραμματείς, κατηγορώντας τους για υποκρισία και τυπικότητα στην πίστη τους. Η καταγγελία αυτή αποτελεί υπενθύμιση της σημασίας της αυθεντικής πίστης και της ειλικρινούς σχέσης με τον Θεό.
  • Η παραβολή των δέκα παρθένων: Η παραβολή αυτή, που διαβάζεται επίσης από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (25, 1-13), αφηγείται την ιστορία πέντε φρονίμων και πέντε μωρών παρθένων που περίμεναν τον γαμπρό. Οι φρόνιμες παρθένες είχαν λάδι στα λυχνάρια τους, ενώ οι μωρές όχι. Όταν ο γαμπρός άργησε, τα λυχνάρια των μωρών έσβησαν και δεν μπόρεσαν να μπουν στο γαμήλιο δείπνο. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την ανάγκη για πνευματική εγρήγορση και προετοιμασία, καθώς η έλευση του Χριστού μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Στην Ακολουθία, που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, γίνεται ανάγνωση των Ευαγγελικών περικοπών που περιγράφουν τα τελευταία γεγονότα της ζωής του Χριστού, από την προσευχή του στον κήπο της Γεθσημανής μέχρι τη Σταύρωσή του. 

Το τροπάριο της Κασσιανής: Το τροπάριο αυτό, που ψάλλεται στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης, αφηγείται την ιστορία μίας όμορφης κοπέλας, της Κασσιανής, η οποία κλήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο να συμμετάσχει σε ένα γαμήλιο διαγωνισμό. Όταν ο Θεόφιλος την ρώτησε για τη γνώμη της σχετικά με τη φύση των γυναικών, η Κασσιανή απάντησε με σοφία και ευφυΐα, υπονοώντας την Παναγία ως πηγή των "καλύτερων". Η απάντησή της εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα, ωστόσο εκείνος επέλεξε άλλη κοπέλα για νύφη του. Η Κασσιανή, απογοητευμένη, αποσύρθηκε σε μοναστήρι, όπου συνέθεσε το τροπάριο που φέρει το όνομά της.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.