Μεγάλη Τετάρτη |To μέγα ευχέλαιο και η ακολουθία του νιπτήρος

Μεγάλη Τετάρτη |To μέγα ευχέλαιο και η ακολουθία του νιπτήρος

Η Μεγάλη Τετάρτη, μια ημέρα γεμάτη θρησκευτική σημασία, σηματοδοτεί την έναρξη των Θείων Παθών του Ιησού Χριστού. Η ημέρα τιμά τη γυναίκα που μετανόησε, άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού και ζήτησε συγχώρεση. Ο Ιησούς τη συγχώρεσε, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της μετάνοιας και της πίστης. Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς μοίρασε το ψωμί και το κρασί με τους μαθητές του, καθιερώνοντας το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η τελετή του Νιπτήρα, κατά την οποία ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, αποτελεί σύμβολο ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Ο Ιησούς προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών, ζητώντας από τον Θεό Πατέρα να τον απαλλάξει από τα βασανιστήρια που θα ακολουθούσαν. Η Μεγάλη Τετάρτη σηματοδοτεί και την προδοσία του Ιούδα, ο οποίος συμφώνησε να παραδώσει τον Ιησού στους Ρωμαίους.

Εκκλησιαστικές τελετές:

  • Εσπερινός Μεγάλης Τετάρτης: Τελείται το απόγευμα και περιλαμβάνει αναγνώσεις από το Ευαγγέλιο του Λουκά.
  • Θεία Λειτουργία: Τελείται το πρωί και είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους.
  • Ακολουθία του Ευχελαίου: Τελείται νωρίς το απόγευμα και οι πιστοί χρίονται με μύρο, ζητώντας συγχώρεση αμαρτιών και θεραπεία ψυχής και σώματος.
  • Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης: Τελείται το βράδυ και περιλαμβάνει ύμνους και αναγνώσεις που αφηγούνται τα γεγονότα της Μεγάλης Τετάρτης.

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image