ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

11 Ιανουαρίου | Γιορτή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

11 Ιανουαρίου | Γιορτή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

Σήμερα, 11 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, ενός από τους σημαντικότερους ασκητές και ιδρυτές μοναστηριών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε το 412 μ.Χ. στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας, από ευσεβείς γονείς. Από νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του στην ασκητική ζωή και σε ηλικία 25 ετών έγινε μοναχός.

Αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές, όπως ο Συμεών ο Στυλίτης και ο Λογγίνος, αποσύρθηκε σε ένα απομακρυσμένο ησυχαστήριο στην Καππαδοκία. Εκεί δίδασκε το λόγο του Θεού στους περαστικούς διαβάτες και σύντομα η φήμη του για την αγιότητα και τη σοφία του εξαπλώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία. Στο ησυχατήριό του συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί, με αποτέλεσμα ο Όσιος Θεοδόσιος να ιδρύσει ένα ευρύχωρο μοναστήρι, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για τα μετέπειτα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο μοναστήρι του Οσίου Θεοδοσίου ακολουθούνταν αυστηροί ασκητικοί κανόνες, αλλά ο Όσιος ήταν πάντα πράος και πραγώνυμος, φροντίζοντας για την πνευματική και υλική πρόνοια των μοναχών του.

Ο Όσιος Θεοδόσιος εκοιμήθη σε ηλικία 117 ετών, το 529 μ.Χ. Η φήμη του για τα θαύματα που έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετά την κοίμησή του, εξακολουθεί να είναι γνωστή έως και σήμερα.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.