ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μοναστήρι Καρυάς | Ένα ιστορικό μνημείο με θέα

Μοναστήρι Καρυάς | Ένα ιστορικό μνημείο με θέα

Το Μοναστήρι της Καρυάς, γνωστό και ως Μονή της Αγίας ή Αγίας Σωτήρας, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πάνω από την λουτρόπολη των Καμμένων Βούρλων, σε υψόμετρο 310 μέτρων. Είναι ένα όμορφο μοναστήρι που βρίσκεται σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα. Η αρχική ίδρυση του μοναστηριού τοποθετείται περίπου στον 7ο αιώνα μ.Χ., αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Το καθολικό του μοναστηριού χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα. Αρχικά ήταν βασιλική με τρούλλο, ο οποίος καταστράφηκε από βομβαρδισμό Τούρκου αξιωματούχου. Η οροφή κατέρρευσε περίπου το 1600 και το μοναστήρι ξαναχτίστηκε ως τρίκλιτη βασιλική με σαμαροσκεπή.

Για την τοιχοδομία του μοναστηριού χρησιμοποιήθηκαν λίθοι μεγάλων διαστάσεων από κτίσματα παλαιότερων χρόνων, του 5ου ή 4ου αιώνα π.Χ. Θραύσματα από αρχαίες κολώνες και άλλα αντικείμενα βρίσκονται συγκεντρωμένα νότια του καθολικού. Η σημερινή αγιογράφηση του καθολικού έγινε μεταξύ των ετών 1725-1736 και 1757 από ανώνυμο αγιογράφο. Μία προηγούμενη αγιογράφηση είχε καταστραφεί ή επιχριστεί. Η σημερινή αγιογράφηση έχει υποστεί φθορές και αλλοιώσεις.

Στην είσοδο του καθολικού υπάρχει η εξής επιγραφή:

"Ανοικοδομήθη ο θειος και πανσεπτος ναος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Αγιου Μενδενίτσης κυρίου κυρίου Γρηγορίου δια συνδρομής και εξόδου του πανοσιωτάτου αγίου καθηγουμένου κυρού Αρσενίου εν έτει 1757 Νοεμβρίου 15"

 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.