ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας | Ένα ιστορικό μοναστήρι στον Ταΰγετο

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας | Ένα ιστορικό μοναστήρι στον Ταΰγετο

Η μονή είναι κτισμένη στην πλευρά ενός κατάφυτου λόφου, νοτιοδυτικά του χωριού Παλαιοπαναγιά. Ο προσκυνητής που επιθυμεί να επισκεφθεί την μονή, μπορεί είτε να περπατήσει τον 40λεπτο χωματόδρομο που την συνδέει με το χωριό, είτε να καλύψει την ίδια διαδρομή με το αυτοκίνητο.

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η χρονική αφετηρία της μονής θα πρέπει να τοποθετηθεί στα μέσα του 13ου αιώνα, αφού για πρώτη φορά την συναντάμε ως Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης στο γνωστό χρυσόβουλο του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1292-1293).

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό της είναι ένα επιβλητικό κτίσμα, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στον ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, η οποία βρέθηκε στο χώρο της μονής το 1959. Η μονή υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο της Λακωνίας. Κατά τον Μεσαίωνα, φιλοξένησε πολλούς μοναχούς και ασκητές, ενώ συμμετείχε ενεργά στην πνευματική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Λακωνίας.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.