ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης - Ο ασκητής της Χοζεβά

Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης - Ο ασκητής της Χοζεβά

Σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2024, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, ενός σπουδαίου ασκητή και άγιο της Εκκλησίας μας. Ο Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. σε ένα χωριό της Κύπρου από ευσεβείς γονείς. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Ηρακλείδη, ο οποίος πήγε στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει. Εκεί έγινε μοναχός στη Λαύρα του Καλαμώνος, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Ο Γεώργιος παρέμεινε κοντά στους γονείς του μέχρι το θάνατό τους. Αργότερα, τον παρέλαβε ο θείος του, ο οποίος ήθελε να τον παντρέψει με την κόρη του. Ωστόσο, ο Γεώργιος αρνήθηκε και έφυγε από το σπίτι του.

Πήγε στον άλλο του θείο, ο οποίος ήταν ηγούμενος ενός μοναστηριού. Ωστόσο, ο προηγούμενος θείος του τον πίεσε να φύγει και από εκεί. Έτσι, ο Γεώργιος πήγε στον αδελφό του Ηρακλείδη στη Λαύρα του Καλαμώνος. Ο Ηρακλείδης οδήγησε τον Γεώργιο στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Χοζεβά, μια ερημική τοποθεσία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Εκεί, ο Γεώργιος έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε στην ασκητική ζωή.

Ο Όσιος Γεώργιος έζησε αυστηρή ασκητική ζωή. Έτρωγε ελάχιστο φαγητό, κοιμόταν λίγες ώρες και αφιέρωνε πολλές ώρες στην προσευχή και στη μελέτη των Γραφών. Η φήμη της αρετής του διαδόθηκε γρήγορα και πολλοί άνθρωποι έρχονταν να τον συμβουλευθούν. Ο Όσιος Γεώργιος κοιμήθηκε εν ειρήνη το 530 μ.Χ., σε ηλικία 50 ετών. Το λείψανό του ενταφιάστηκε στη Μονή Χοζεβά, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Η Εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Γεώργιο ως έναν σπουδαίο ασκητή και πρότυπο αγιότητας. Η ζωή του μας διδάσκει ότι η αρετή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την άσκηση και την αγάπη για τον Θεό.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.