Εορτολόγιο 9 Απριλίου | O Άγιος Εμψύχιος

Εορτολόγιο 9 Απριλίου | O Άγιος Εμψύχιος

Σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου 2024, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευψυχίου, ενός μάρτυρα που έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Η ιστορία του Αγίου Ευψυχίου αποτελεί ύμνο στην πίστη και το θάρρος, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την αξία της θυσίας για ιδανικά ανώτερα.

Ο Ευψύχιος, νιόπαντρος και γεμάτος ζωντάνια, έζησε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Σε μια εποχή που ο Ιουλιανός προσπαθούσε να αναβιώσει την ειδωλολατρία, ο Ευψύχιος δεν δίστασε να διακηρύξει την πίστη του στον Χριστό. Μαζί με άλλους τολμηρούς νέους, γκρέμισε το είδωλο της θεάς Τύχης που είχε στήσει ο Ιουλιανός στην πόλη. Όταν συνελήφθη, ομολόγησε ατρόμητα την πίστη του, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις του αυτοκράτορα.

Γνωρίζοντας τις συνέπειες, ο Ευψύχιος αντιμετώπισε με θάρρος τον θάνατο. Καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη θάρρους και αφοσίωσης. Η θυσία του Αγίου Ευψυχίου τον ανέδειξε σε σύμβολο πίστης και η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο. 

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image