Οικογένεια: Το βασικό θεμέλιο για ισορροπημένη ανάπτυξη παιδιών με σεβασμό και αγάπη

Οικογένεια: Το βασικό θεμέλιο για ισορροπημένη ανάπτυξη παιδιών με σεβασμό και αγάπη

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ισορροπίας, βασισμένο στις αρχές του σεβασμού και της εμπιστοσύνης, με άφθονη αγάπη και υπομονή, έχει τις καλύτερες προοπτικές να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα, σύμφωνα με την ψυχολόγο Στέλλα Αργυρίου.

Οι γονείς που προσέχουν την ανατροφή του παιδιού τους, θέτοντας σαφή όρια και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του, προσφέρουν ουσιαστικά το πιο πολύτιμο δώρο. Με το να εμφυσούν τις αξίες στις οποίες πιστεύουν, κυρίως μέσω του παραδείγματός τους και της συνέπειας λόγων και έργων, μπορούν να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα αναπτυχθεί όπως πρέπει.

Συγκρούσεις και διαφωνίες στην οικογένεια:

Βέβαια, όπως τονίζει η κ. Αργυρίου, σε κάθε οικογένεια υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες, καθώς και στιγμές ανισορροπίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο οι γονείς να επιβάλουν κανόνες ώστε να επιλύονται οι διαφωνίες εντός της οικογένειας.

«Η ανατροφή, το μεγάλωμα των παιδιών, η βιώσιμη συνύπαρξη γονιών – παιδιών έχει να κάνει με πολλές ασυμφωνίες, έχει να κάνει με τριβές, με υγιή αντιπαράθεση. Μέσα από όλα αυτά, σχηματίζεται η ταυτότητα των παιδιών μας κι ενώ η ψυχική ισορροπία πολλές φορές μπορεί να ταράζεται, ουσιαστικά δομείται εξαρχής. Διότι, εφόσον έχουν δοθεί οι σωστές βάσεις, όλο αυτό είναι διαχειρίσιμο».

«Η οικογένεια είναι η πρώτη κυψέλη κοινωνικής μας ενσωμάτωσης, γι’ αυτό και βλέπουμε πως αποτελεί σημείο αναφοράς» τονίζει η ίδια

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image