Ξέρεις, όλοι έχουμε εκείνες τις μέρες που απλώς δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα. Είναι λογικό – η καθημερινότητα μας κουράζει, το μυαλό μας γεμίζει με χιλιάδες σκέψεις, και πολλές φορές το μόνο που θέλουμε είναι να αποσυρθούμε στον καναπέ και να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Το πρόβλημα, όμως, είναι όταν αυτή η νοοτροπία γίνεται συνήθεια και καταλήγει να ελέγχει τη ζωή σου. Αυτό είναι η αναβλητικότητα – το «θα το κάνω αύριο», το «όχι τώρα, αργότερα».
1. Αναγνώρισε ότι το κάνεις αυτό Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να αναβάλει συνεχώς πράγματα; Ξυπνάς το πρωί και λες «αύριο θα ξεκινήσω γυμναστήριο», ή «αύριο θα βάλω πρόγραμμα να διαβάσω για τις εξετάσεις». Και αύριο πάλι τα ίδια. Ορίστε ένα παράδειγμα που μπορεί να σου φαίνεται γνωστό: έχεις μια παρουσίαση στη δουλειά την επόμενη εβδομάδα, και ξέρεις ότι χρειάζεται προετοιμασία. Αλλά, αντί να ξεκινήσεις νωρίς, λες «θα το κάνω το σαββατοκύριακο». Έρχεται το σαββατοκύριακο, και ξαφνικά βρίσκεις όλες τις πιθανές δικαιολογίες για να μην το κάνεις. Το αποτέλεσμα; Έρχεσαι τελευταία στιγμή να αγχώνεσαι και να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα.
2. Κατανόησε τον λόγο πίσω από την αναβλητικότητά σου Η αναβλητικότητα δεν έρχεται χωρίς λόγο. Μερικές φορές κρύβει φόβο – φόβο αποτυχίας ή ακόμα και επιτυχίας. Άλλες φορές είναι η τελειομανία που σε κρατά πίσω, γιατί φοβάσαι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι τέλειο. Ή μπορεί απλά να νιώθεις ότι κάτι είναι τόσο μεγάλο που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Κάθε φορά που λες «θα το κάνω αργότερα», ίσως να αναρωτηθείς: γιατί το αναβάλω; Τι φοβάμαι; Μήπως το έργο μοιάζει τόσο μεγάλο και ακατόρθωτο που απλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω;
3. Κάνε μικρά βήματα Αντί να βλέπεις κάθε σου υποχρέωση ως ένα τεράστιο βουνό, χώρισέ το σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Για παράδειγμα, αν θέλεις να καθαρίσεις το σπίτι, μην λες «θα καθαρίσω το σπίτι ολόκληρο», αλλά πες «σήμερα θα καθαρίσω το σαλόνι». Έτσι, μειώνεις το βάρος που νιώθεις, και το πιο πιθανό είναι να πάρεις την πρωτοβουλία να ξεκινήσεις. Σκέψου το σαν να τρως μια μεγάλη τούρτα. Δεν την τρως ολόκληρη σε μια μπουκιά· την κόβεις σε κομμάτια και την απολαμβάνεις.
4. Δώσε στον εαυτό σου κίνητρο Βρες κάτι που σε ενθαρρύνει να ολοκληρώσεις αυτό που έχεις να κάνεις. Για παράδειγμα, πες στον εαυτό σου ότι αν ολοκληρώσεις μια συγκεκριμένη εργασία, θα κάνεις κάτι που σου αρέσει μετά. Θέλεις να πας για έναν περίπατο, αλλά δεν έχεις τελειώσει ακόμα το διάβασμα; Πες στον εαυτό σου: «Αν τελειώσω το κεφάλαιο αυτό, θα πάω για έναν καφέ ή για μια βόλτα». Έτσι, δεν βλέπεις την υποχρέωση ως αγγαρεία αλλά ως βήμα για να κερδίσεις κάτι που απολαμβάνεις.
5. Σκέψου το τέλος του αποτελέσματος Φαντάσου πώς θα νιώσεις όταν ολοκληρώσεις αυτό που έχεις αναβάλει. Αν, για παράδειγμα, έχεις αμελήσει το να τακτοποιήσεις τα οικονομικά σου και σε αγχώνει, σκέψου πόσο ωραία θα νιώσεις όταν τελικά τα βάλεις σε τάξη. Πόσο πιο ελαφρύ θα είναι το βάρος που έχεις στους ώμους σου; Ή, αν αποφεύγεις να ξεκινήσεις γυμναστική, φαντάσου την ικανοποίηση που θα νιώσεις όταν δεις τα πρώτα αποτελέσματα. Σκέψου την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση που θα έχεις.
6. Μην επιδιώκεις την τελειότητα Μια συχνή αιτία της αναβλητικότητας είναι η ανάγκη για τελειότητα. Περιμένεις να βρεις την «τέλεια» στιγμή, να έχεις όλες τις πληροφορίες, να είναι όλα ιδανικά. Αλλά η τέλεια στιγμή συχνά δεν έρχεται ποτέ. Αντί να προσπαθείς για το τέλειο, προσπάθησε για το αρκετά καλό. Όσο προχωράς, μπορείς πάντα να βελτιώνεσαι και να αναπροσαρμόζεις.
7. Κάνε τον χρόνο σου σύμμαχο Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα. Βάλε μικρές προθεσμίες και διατήρησε τον εαυτό σου υπόλογο. Για παράδειγμα, δώσε στον εαυτό σου ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για κάθε βήμα που θέλεις να κάνεις. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο και δούλεψε για 25 λεπτά. Μετά, κάνε ένα διάλειμμα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν νιώθεις ότι το έργο διαρκεί αιώνια, και έχεις και στιγμές να ξεκουραστείς.
Στο τέλος της ημέρας, θυμήσου:
Η ζωή δεν περιμένει. Ο χρόνος τρέχει, και αν συνεχίζεις να αναβάλλεις, χάνεις στιγμές που θα μπορούσες να είσαι πιο κοντά στους στόχους σου. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον εαυτό σου από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ένα μικρό βήμα τη φορά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην περιμένεις την τέλεια στιγμή. Ξεκίνα τώρα, με μικρά βήματα και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η αναβλητικότητα είναι κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις.
Άντε, μην αναβάλεις κι άλλο! Ξεκίνα τώρα!