Νέοι κανόνες για το πρωινό στην ΕΕ | Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς

Νέοι κανόνες για το πρωινό στην ΕΕ | Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς

Οι διαπραγματευτές της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τη σύνθεση, την ονομασία, την ετικέτα και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού».

Μέλι

Για το μέλι, οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της νοθείας με ζάχαρη, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα μελίσσια εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν με σαφήνεια στην ετικέτα τη χώρα προέλευσης του μελιού, καθώς και το ποσοστό που προέρχεται από κάθε χώρα. Για τα μείγματα μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης για το μέλι, ώστε να διευκολυνθεί η ανίχνευση της νοθείας.

Μαρμελάδες και χυμοί φρούτων

Για τις μαρμελάδες και τους χυμούς φρούτων, η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

  • Για τις μαρμελάδες και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού προϊόντος (500 γραμμάρια για την «έξτρα μαρμελάδα»).
  • Για τους χυμούς φρούτων, θα επιτρέπεται η ετικέτα «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα».
  • Για τους αναδιαμορφωμένους χυμούς φρούτων, θα επιτρέπεται η ετικέτα «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης» εάν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ζάχαρης.

Εφαρμογή των νέων κανόνων

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εάν εγκριθεί, ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2026.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.