Επαναφορά τριετιών | Προσαύξηση αποδοχών από 10% έως 30% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Επαναφορά τριετιών | Προσαύξηση αποδοχών από 10% έως 30% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 9 ετών, μπορούν να λάβουν προσαύξηση αποδοχών από 10% έως 30%, από την 1η Ιανουαρίου 2024, με την επανέναρξη της καταβολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών). Η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από την επαναφορά των τριετιών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος, περίπου 30.000.

Οι βασικοί όροι που πρέπει να πληρούνται για την καταβολή των τριετιών είναι οι εξής:

  • Η προϋπηρεσία πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • Οι μισθολογικές ωριμάνσεις δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2012, οπότε και «πάγωσαν» λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων.
  • Η όποια αύξηση θα συμψηφιστεί με αποδοχές που υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες κατώτατες.
  • Η χορήγηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας είναι δυνατό να ανασταλεί αυτοδικαίως, εφόσον η ανεργία υπερβεί το 10% το 2027.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας προκύπτει ως ποσοστό 10% για κάθε τριετία. Το ανώτερο που μπορεί να χορηγηθεί είναι έως τρεις τριετίες.
  • Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας προκύπτει ως ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας. Το ανώτατο που μπορεί να δοθεί είναι έως έξι τριετίες.

Σε πρακτικό επίπεδο, με δεδομένο ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ μικτά, με μία τριετία το ποσό αυξάνεται στα 858 ευρώ, με δύο τριετίες ανέρχεται σε 936 ευρώ και καταλήγει σε 1.014 ευρώ με τρεις τριετίες. Αντίστοιχα, για τους εργατοτεχνίτες το ημερομίσθιο ξεκινάει από τα 34,84 ευρώ και ανά τριετία αυξάνεται διαδοχικά σε 36,58 ευρώ (μία τριετία), 38,32 ευρώ (δύο τριετίες), 40,07 ευρώ (τρεις τριετίες), 41,81 ευρώ (τέσσερις τριετίες), 43,55 ευρώ (πέντε τριετίες) και 45,29 ευρώ (έξι τριετίες).

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.