Η εκτίναξη της τιμής του κακάο φέρνει ραγδαίες αυξήσεις στα σοκολατένια εδέσματα, με τα σοκολατένια αβγά και τα κουνέλια να αγγίζουν έως και 30% ακριβότερες τιμές φέτος το Πάσχα. Ζαχαροπλάστες και καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το υψηλό κόστος, καθώς η τιμή του κακάο σκαρφαλώνει σε ιστορικά ρεκόρ. Η τιμή του κακάο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 7 ευρώ το κιλό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση 30% στις τελικές τιμές των σοκολατένιων προϊόντων. Για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, οι ζαχαροπλάστες αναγκάζονται να μειώσουν το μέγεθος των προϊόντων.
Στα σούπερ μάρκετ η σοκολάτα γάλακτος αγγίζει τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική φτάνει έως και 24 ευρώ. Οι καταναλωτές στρέφονται σε οικονομικότερες λύσεις, μεν, αλλά η ποιότητα επηρεάζεται. Παράγοντες που ευθύνονται για την άνοδο είναι οι κακές συγκομιδές στην Δυτική Αφρική, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.