Συναγερμός για 1 εκατομμύριο ασθενείς στην Ελλάδα με χρόνια νεφρική νόσο

Συναγερμός για 1 εκατομμύριο ασθενείς στην Ελλάδα με χρόνια νεφρική νόσο

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 5ης Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο. Από αυτούς, 14.000 ασθενείς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου, αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια άνιση μάχη για επιβίωση. Στη Θεσσαλονίκη, 1.400 ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 150 σε περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ 300 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η θλιβερή πραγματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα. Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από χρόνια νεφρική νόσο, με τις προβλέψεις να αγγίζουν το 10% του γενικού πληθυσμού έως το 2040. Η νόσος προμηνύεται να εξελιχθεί σε μια από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.

Η 5η Επιστημονική Ημερίδα, που διοργανώνεται από κορυφαία ιατρικά ιδρύματα και οργανισμούς, έρχεται να θέσει στο επίκεντρο την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις σύγχρονες θεραπείες, όπως η αιμοκάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού, αλλά και η ευαισθητοποίηση για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν καινοτόμα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.