Κάτοικοι του Μεταξουργείου διαμαρτυρήθηκαν για την τουριστικοποίηση της γειτονιάς - Βίντεο

Κάτοικοι του Μεταξουργείου πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία ενάντια στην τουριστικοποίηση της γειτονιάς. Η διαμαρτυρία κορυφώθηκε με μία συμβολικάκη κηδεία για το Μεταξουργείο, το οποίο οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν ως "θύμα" του gentrification.

Όπως ανέφερε η "Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου", η οποία απηύθυνε κάλεσμα για τη διαμαρτυρία, η αύξηση των τιμών των ενοικίων, που οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό των κατοίκων της γειτονιάς.

"Η γοητεία μιας εναλλακτικής κουλτούρας σε γειτονιές όπως ο Κεραμεικός-Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια άνοιξε άθελά της την όρεξη στους επενδυτές και δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα νέων επισκεπτών τουριστών", ανέφερε η Επιτροπή. "Το ανέβασμα των ενοικίων στις γειτονιές μας, μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, αναζητώντας καταφύγιο στα περίχωρα της πόλης". Η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό δεν ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με την Επιτροπή. "Είναι ένας στόχος που ετοιμάζεται δεκαετίες", ανέφερε. "Για τον Κεραμεικό/Μεταξουργείο, ήδη από το 1985 υπήρχε πρόθεση αναβάθμισης της περιοχής αφού αλλαξαν οι χρήσεις γης και εκδιώχθηκαν τα συνεργεία και τα εργαστήρια".

"Τα κενά αυτά ήρθαν να τα γεμίσουν σιγά σιγά τα θέατρα, χώροι τέχνης, μπαρ, που αναζητούσαν χαμηλά ενοίκια", πρόσθεσε η Επιτροπή. "Με τους ολυμπιακούς, οι στόχοι μετάλλαξης της Αθήνας είχαν αυξηθεί και την περίοδο 2000-2010 υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις σε όλη την περιοχή". "Η κρίση του 2010 έβαλε ένα φρένο στα σχέδια αυτά, αλλά παράλληλα πέσανε οι τιμές των ακινήτων και ξεκίνησε το μεγάλο ξεπούλημα στους επενδυτές", ανέφερε η Επιτροπή. "Σήμερα μεγάλο μέρος ακινήτων στην καρδιά του Κεραμεικού φαίνεται να βρίσκεται υπό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποτελώντας πλέον κομμάτια του ίδιου μονοχρωματικού οράματος ανάπτυξης που εξαλείφει τη διαφορετικότητα".

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις γειτονιές της Αθήνας από την τουριστικοποίηση. Συγκεκριμένα, ζητούν:

  • Να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb σε κατοικίες που αποτελούν κύρια κατοικία.
  • Να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση.
  • Να αναπτυχθούν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους των τουριστικών γειτονιών να διατηρήσουν τα σπίτια τους.
Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.