Την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, οι Θεσσαλονικείς θα καταναλώσουν πάνω από 500.000 λαγάνες, φτιαγμένες με μεράκι από τους 650 αρτοποιούς της πόλης. Η τιμή της παραμένει σταθερή στα 2,50-2,60 ευρώ, ενώ υπάρχει και η επιλογή για λαγάνες γεμιστές με ελιές, πιπεριές και μανιτάρια, σε τιμές από 3 έως 3,20 ευρώ. Παρά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια, οι αρτοποιοί είναι αισιόδοξοι για την κίνηση στους φούρνους. Άλλωστε, η λαγάνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νηστίσιμου τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, με τους Έλληνες να παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις.
Η τέχνη της παρασκευής
Η παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας είναι μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών, που γίνεται με το χέρι. Ξεκινά από τις 21:00 της Κυριακής και διαρκεί έως τις 15:00 της επομένης, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Ο φούρναρης, μάλιστα, καλείται να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, ενώ το περιθώριο κέρδους του παραμένει πενιχρό.