Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε επιχείρηση ανακύκλωσης στα Ιωάννινα

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε επιχείρηση ανακύκλωσης στα Ιωάννινα

Σοβαρό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί σε επιχείρηση ανακύκλωσης στα Ιωάννινα, όταν ένας 40χρονος εργαζόμενος υπέστη βαριά τραύματα κατά τη διαδικασία φόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών σε φορτηγό.

Στο σημείο έφτασε άμεσα Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία παρέλαβε τον 40χρονο εργάτη. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα βαριά τραύματά του ήταν μοιραία.

Στον χώρο του δυστυχήματος έσπευσε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο Νίκο Έξαρχο, για την καταγραφή του περιστατικού από την επιθεώρηση εργασίας και την αστυνομία.

Σε σχετική ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αναφέρει:

Σήμερα στα Γιάννενα ακόμη ένας εργαζόμενος δεν θα γυρίσει σπίτι απ’ το μεροκάματο. Ακόμη ένας συνάδελφος προστίθεται στη μεγάλη μακάβρια λίστα όσων χάσανε τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Ο 40χρονος συνάδελφος μας σκοτώθηκε σήμερα κατά την φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού σε φορτηγό, σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων στα Ιωάννινα. Στο χώρο του εργοδοτικού εγκλήματος, άμεσα βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρο του Νίκο Έξαρχο για την καταγραφή του ατυχήματος απ’ την επιθεώρηση εργασίας και την αστυνομία.

Νιώθουμε οργή, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στην Αρίστη Ζαγορίου και τις καταγγελίες μας ότι οι χώροι δουλειάς θα μετατραπούν σε νεκροταφεία, ο νεκρός σήμερα συνάδελφός μας επιβεβαιώνει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι εργάτες εξαργυρώνουν καθημερινά με το αίμα τους και τη ζωή τους, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών. Το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, που επιβάλλει την 6ήμερη και 13ωρη εργασία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Για τα κέρδη των εργοδοτών νομοθετεί και η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συνυπεύθυνοι μαζί με τους εργοδότες που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου είναι οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Εργασίας. Η συνειδητή απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, οι αντεργατικοί νόμοι που συμπληρώνουν αυτό το επικίνδυνο παζλ.

Απαιτούμε:

– Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.

– Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

– Την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Είναι στο χέρι μας να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση. Με την οργάνωση μας, με τα σωματεία μας, με τους αγώνες μας μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας και καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε μαζική διαμαρτυρία αύριο

Πέμπτη 11 Ιούλη στις 10πμ στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.