Απογευματινά χειρουργεία | Οι προκλήσεις και οι ενστάσεις

Απογευματινά χειρουργεία | Οι προκλήσεις και οι ενστάσεις

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ βρίσκεται στην τελική ευθεία, με το υπουργείο Υγείας να δρομολογεί τις τελευταίες λεπτομέρειες, όπως τα κόστη των επεμβάσεων. Ωστόσο, η πρόταση αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από γιατρούς και εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τις προκλήσεις που θα φέρει.

Οι βασικές ενστάσεις αφορούν:

  • Την έλλειψη υποδομών και προσωπικού: Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποδομών. Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων εκτός του πρωινού ωραρίου θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δομές αυτές, καθώς θα απαιτηθεί η προσθήκη επιπλέον προσωπικού και η λειτουργία των χειρουργείων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Την δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων: Οι απογευματινές επεμβάσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία με την απαραίτητη υποδομή και προσωπικό. Αυτό θα δημιουργήσει μια άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς οι ασθενείς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε απογευματινά χειρουργεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των λίστας αναμονής και στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, οι ενστάσεις που εκφράζονται από τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων είναι σοβαρές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την οριστική υλοποίηση της πρότασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα φέρει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

  • Να διασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση για την προσθήκη επιπλέον προσωπικού και την αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων.
  • Να δημιουργήσει ένα δίκαιο σύστημα πρόσβασης στα απογευματινά χειρουργεία, ανεξάρτητα από την περιοχή κατοικίας των ασθενών.

"Μόνο με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τα απογευματινά χειρουργεία θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ.", δηλώνει το Υπουργείο. 

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.