Αγροτικές κινητοποιήσεις | Η κυβέρνηση στέλνει αντιπροσωπεία, επεξεργάζεται νέο μέτρο

Αγροτικές κινητοποιήσεις | Η κυβέρνηση στέλνει αντιπροσωπεία, επεξεργάζεται νέο μέτρο

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αποστέλλει αντιπροσωπεία του υπουργείου σε μπλόκο της Βόρειας Φθιώτιδας. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να απειλούν ακόμα και με κάθοδο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο μέτρο στήριξης, που προβλέπει την προκαταβολική είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.). Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες θα λαμβάνουν νωρίτερα τα σχετικά ποσά, χωρίς επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών. Συγκεκριμένα, πηγές της κυβέρνησης:

    • Για την μη εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π.: προειδοποιούν ότι η μη εφαρμογή της θα στερήσει από την Ελλάδα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και παραπέμπουν στην απόφαση των Βρυξελλών για επανεξέταση πτυχών της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής.
    • Για την αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές: τονίζουν ότι την τετραετία 2020-2023 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα από τα χρήματα όλων των Ελλήνων φορολογομένων.
    • Για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων: το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, και ότι οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.

Η επόμενη μέρα στις αγροτικές κινητοποιήσεις θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της αντιπροσωπείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από την ανταπόκριση των αγροτών στο νέο μέτρο στήριξης.

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.