Ξηρός βήχας | Οι αιτίες που τον πυροδοτούν

Ξηρός βήχας | Οι αιτίες που τον πυροδοτούν

Ο βήχας είναι αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος. Είναι η απότομη σπασμωδική εκπνοή του αέρα, η οποία συνοδεύεται από χαρακτηριστικό τραχύ ήχο. Πρόκειται για σύμπτωμα και όχι για πάθηση. Ο βήχας αποτελεί ένα χρήσιμο μηχανισμό για τον οργανισμό, καθώς προφυλάσσει την αεροφόρο οδό από βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η εισπνοή καυστικών ουσιών, ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των κατακρατούμενων εκκρίσεων.
Υπάρχουν διάφορα είδη βήχα: Ο ξηρός ή μη παραγωγικός, ο υγρός ή παραγωγικός, ο κεντρικός, ο οξύς και ο χρόνιος. Ο ξηρός βήχας χαρακτηρίζεται από συνεχή ενόχληση στον τράχηλο, χωρίς όμως να συνοδεύεται από φλέγματα.Αιτίες που δεν σχετίζονται με το αναπνευστικό: Ξένα σώματα έξω ακουστικού πόρου, οστεόφυτα αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, όγκοι μεσοθωρακίου και ανευρύσματα, διόγκωση λεμφαδένων μεσοθωρακίου, στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, καρδιακή ανεπάρκεια, σαρκοείδωση, όζοι του θυρεοειδούς αδένα.

Πηγή: OnMed

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image