Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου εξέδωσε πρόσφατα μια σημαντική προειδοποίηση προς τους διαδικτυακούς του φίλους, φωτίζοντας ένα νέο είδος απάτης που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο. Σύμφωνα με τον Αλεξάνδρου, οι απατεώνες χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους πολίτες. Αυτή η καινούργια τακτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι υποτιθέμενες προσφορές που προβάλλονται είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν απόλυτα αξιόπιστες, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των ανθρώπων για ασφάλεια και οικονομικά οφέλη.
Ο Αλεξάνδρου τόνισε ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν "τα πάντα και τους πάντες" για να πετύχουν τον στόχο τους, γεγονός που καθιστά αυτές τις απάτες ακόμα πιο περίπλοκες και δύσκολες να αναγνωριστούν. Υπογράμμισε την ανάγκη της ενισχυμένης προσοχής από το καταναλωτικό κοινό, συμβουλεύοντας το να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό όταν καλείται να προβεί σε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Αναλυτικά είπε:
«Παιδιά, δώστε βάση και σας παρακαλώ πολύ όσοι πιο πολλοί να το στείλετε για να το κάνουν repost. Έχει αναβαθμιστεί αυτό που έκαναν παλιά οι λωποδύτες, που έπαιρναν τηλέφωνο τους γονείς μας και έλεγαν: "Ο γιος σου έπεσε θύμα σε τροχαίο δυστύχημα. Δώστε λεφτά, γιατί έχει σκοτώσει κάποιον". Τώρα τι κάνουν: Παίρνουν τηλέφωνο εσένα τον ίδιο, σου πιάνουν την κουβέντα, μιλάνε για 4 με 5 λεπτά, σου κλέβουν τη φωνή και παίρνουν τηλέφωνο τους δικούς σου ανθρώπους προσποιούμενοι ότι είναι το παιδί τους. Λένε: "Μου συνέβη αυτό μαμά, σε παρακαλώ δώσε μου λεφτά". Πονηρευτείτε! Δεν υπάρχει αυτό, δεν συμβαίνει αυτό, είναι απατεώνες. Ζητάνε στοιχεία από κάρτες και οτιδήποτε έχετε και μετρητά. Μην δώσετε κανένα στοιχείο, μέχρι να τσεκάρετε και να μιλήσετε με το παιδί σας ή οποιονδήποτε έχετε, τέλος πάντων».
«Παιδιά σας το λέω γιατί συνέβη σε πολύ δικό μου άνθρωπο. Τον είχαν πάρει πριν μία εβδομάδα τηλέφωνο, του έλεγαν ότι τους πήρε, απαντούσε ότι δεν τους πήρε, μιλήσανε περίπου 5 λεπτά και αντέγραψαν τη φωνή του. Χρησιμοποίησαν κάποια πράγματα τύπου AI. Πήραν χθες τη μητέρα του τηλέφωνο, είπαν ότι ο γιος σου έχει πέσει θύμα ενός σοβαρού τροχαίου, έχει σκοτώσει ένα παιδάκι. Και καλά έκαναν τον φίλο μου στη μητέρα του και ζητούσαν κάποια λεφτά στο λογαριασμό που θα τις έλεγαν και ευτυχώς η μητέρα του φίλου μου πονηρεύτηκε και δεν έδωσε λεφτά.
Τέλος πάντων, έγινε όλο αυτό που έγινε. Σας το λέω, γιατί θέλει τεράστια προσοχή. Χρησιμοποιούν τα πάντα και τους πάντες για να κοροϊδέψουν, ιδιαίτερα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Πονηρευτείτε, πείτε τους γενικότερα μακριά από τηλεφωνήματα που σας λένε ποιος είναι και τι είναι»