Συνέντευξη με τον Γιώργο Κουρτέση | Ένα μουσικό αστέρι γεννιέται

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κουρτέση | Ένα μουσικό αστέρι γεννιέται

Με τον Γιώργο Κουρτέση μπορείς να κάτσεις και να συζητάς για ώρες. Αθλητικός δημισιογράφος στο επάγγελμα, αλλά η αλήθεια είναι, ότι τείνει να γίνει μουσικό φαινόμενο και εξηγώ τι θέλω να πω. Το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Μην κουραστείς να μ' αγαπάς", πραγματικά σάρωσε με πάνω από 550.000 προβολές στο Youtube. Αν αναλογιστεί κανείς, πως ήταν και η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, τότε σίγουρα μιλάμε για επιτυχία. Με το δεύτερο τραγούδι του όμως που κυκλοφόρησε πρίν από λίγες ημέρες με τίτλο Αγάπη Νοθευμένη , από την δισκογραφική του εταιρεία Aspect4music, γίνεται χαμός...και κάπως έτσι του ζήτησα να κάνουμε μία συνέντευξη...

Κουρτέσης 1

Αρχικά πες μας μερικά πράγματα για εσένα. Που γεννήθηκες και που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Για όσους δεν την ξέρουν, είναι στο κέντρο της Πελοποννήσου, δίπλα από την Τρίπολη, δίπλα από την Καλαμάτα. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, μέχρι που στα 18 μου μετακόμισα στην Αθήνα για σπουδές. Σπούδασα δημοσιογραφία και δουλεύω πάνω σε αυτό το αντικείμενο εδώ και χρόνια.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την μουσική;

Για να πω την αλήθεια, οι γονείς μου προσπαθούσαν να μας παρέχουν σε εμένα και στα δύο αδέρφια μου όλα τα εφόδια. Και ακόμα το κάνουν. Και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Τους χρωστάω τα πάντα! Είναι το στήριγμα μου, όπως και τα αδέρφια μου, ο Γιάννης και η Αγγελική. Κάτι ανάλογο, λοιπόν, έγινε και με τη μουσική. Με ρώτησαν πιτσιρίκι αν ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο μουσικό όργανο. Και απάντησα ότι θέλω να μάθω μπουζούκι. Έτσι ξεκίνησα. Γράφτηκα σε ένα ωδείο στην πόλη και άρχισα να παίζω. Από την πρώτη στιγμή το λάτρεψα, όπως και τη μουσική γενικότερα. Μου άρεσε το μπουζούκι παρά πολύ. Μελλοντικά, άρχισα να καταλαβαίνω ότι μπορώ να τραγουδήσω, για αυτό και έπιασα την κιθάρα, μια παλιά κιθάρα την οποία είχε ο παππούς και η γιαγιά μου. Έτσι, άφησα λίγο πίσω το μπουζούκι, ασχολήθηκα με την κιθάρα και σιγά-σιγά, άρχισα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο τραγούδι. Να σημειώσω, ότι οι παππούδες μου τραγουδούσαν. Όχι επαγγελματικά, αλλά ήταν μερακλήδες! Οι μερακλήδες της παρέας. Ίσως το κόλλησα από εκεί το... μικρόβιο.

NRK 2047

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα;

Πρώτα βήματα ε; Το φιλαράκι μου, ο Θανάσης Γκαβας, με έπαιρνε μαζί του στα μαγαζιά που τραγουδούσε. Ο Θανάσης είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και μουσικός γενικότερα. Με βοήθησε πάρα πολύ, με συμβούλεψε, με πήρε από το... χέρι τότε πιτσιρικάς που ήμουν. Τραγουδούσαμε μαζί σε διάφορα μαγαζιά και πέρυσι, έγραψε και τη μουσική στο "Μην κουραστείς να μ' αγαπάς". Στην ουσία, χάρη στον Θανάση άρχισα να... ωριμάζω μουσικά και τον ευχαριστώ για αυτό. Βέβαια, λόγω της δημοσιογραφίας και του φόρτου εργασίας που είχα, άρχισα να αφήνω λίγο πίσω το τραγούδι. Και η αλήθεια είναι, ότι το παραμέλησα αρκετά. Λάθος μου, αλλά ήταν και είναι δύσκολο να συνδυάσω και τραγούδι και δημοσιογραφία.

Ποια ήταν τα μουσικά σου πρότυπα και τι μουσική ακούς;

Γενικά, λατρεύω τη μουσική. Λογικό θα μου πείτε... Ακούω τα πάντα, όλα τα είδη. Κάθε είδος έχει τη δική του χάρη. Αλλά μου αρέσει περισσότερο η ελληνική μουσική, οι Έλληνες λαϊκοί τραγουδιστές. Έχω αρκετά πρότυπα, αλλά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Προσπαθώ να παίρνω από όλους διάφορα πράγματα.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσένα;

Η επιτυχία για μένα βασίζεται στη διάρκεια. Θα πω κάτι κλισέ, αλλά το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί. Και αυτό για μένα είναι επιτυχία! Δεν θα χαρακτηριστώ επιτυχημένος επειδή έβγαλα για παράδειγμα ένα καλό τραγούδι, που πήγε καλά. Θα χαρακτηριστώ επιτυχημένος αν με αγαπήσει ο κόσμος, αν του αρέσει η δουλειά που παρουσιάζω για πολλά χρόνια. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε... Επίσης, επιτυχία και ευτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς, να πετυχαίνεις τους στόχους που βάζεις στη ζωή σου.

NRK 2149 copy

Ο κόσμος σε γνώρισε με το τραγούδι «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς», το οποίο αγκάλιασε και σημειώνει μεγάλη επιτυχία...

Σε μια δυσκολη προσωπική μου κατάσταση έγραψα αυτό το τραγούδι. Το έγραψα για μένα, μου βγήκε από μέσα μου. Κάποια στιγμή όμως μου την... βάρεσε και λέω θα το... τρέξω και θα το βγάλω κανονικά! Και νομίζω πως έκανα καλά. Μέσα από αυτό το τραγούδι, άλλωστε, άλλαξαν πολλά στη ζωή μου. Μάλιστα, μέσα από αυτό το τραγούδι γνώρισα και τον κ. Χρήστο Κοπελούζο και μπήκα και στην οικογένεια της Aspect4music. Είναι η δισκογραφική μου οικογένεια και την ευχαριστώ για τη στήριξη, παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Θυμάσαι κάποια δύσκολη ή περίεργη στιγμή που βίωσες στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας;


Μπα, όχι. Τίποτα ακόμα. Έχω πολλά... ψωμιά ακόμα (σ.σ. γέλια).

Πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη, να ανοίκει σε μια δισκογραφική εταιρεία; Μπορεί να κάνει μόνος του πράγματα;

Όπως είπα και νωρίτερα, ευχαριστώ πολύ την Aspect4music που με στηρίζει και με εμπιστεύεται. Σε ο,τι κάνουμε στη ζωή μας, πρέπει να έχουμε ώθηση από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Καλώς ή κακώς δεν τα γνωρίζουμε όλα. Χρειαζόμαστε στήριξη πάντα. Και η Aspect4music ξέρει τι κάνει... Μου αρέσει, γιατί συνεργάζομαι με επαγγελματίες και τίμιους ανθρώπους. Δεν ξέρω από άλλες εταιρείες, αλλά αυτό που μου βγάζει η Aspect4music ταιριάζει απόλυτα με εμένα. Θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν όνειρα. Με ανθρώπους που δεν είναι... τσαπατσούληδες, αλλά θέλουν να παρουσιάζουν επαγγελματική δουλειά. Νομίζω ότι ένας καλλιτέχνης χρειάζεται μια εταιρεία από πίσω του. Στα ξεκινήματα ειδικά, είναι πολύ σημαντικό.

Μια ερώτηση που κάνω πάντα σε έναν νέο καλλιτέχνη, είναι να μου πει την γνώμη του για τα talent shows.

Να τα βλέπω μου αρέσει. Γενικά, μου αρέσει η τέχνη. Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για να πω την αλήθεια... Πρέπει να συμμετάσχω για να απαντήσω. Και ίσως το κάνω κάποια στιγμή, δεν ξέρω.

Πιστεύεις πως υπάρχει μουσικό ταλέντο στην Ελλάδα;

Σίγουρα υπάρχει, ναι. Έχουμε ταλέντο, αλλά βιώνουμε δύσκολους καιρούς στη χώρα μας γενικά, για αυτό και επηρεάζεται και η μουσική. Παραμένει σε καλό επίπεδο πάντως και ναι, ταλέντο υπάρχει άφθονο. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό.

Κουρτέσης 3

Νέα δισκογραφική δουλειά με την Aspect4music με το τραγούδι «Αγάπη Νοθευμένη» και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα νούμερα έχουν εκτοξευθεί.

Πραγματικά, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ο κόσμος έχει αγαπήσει με το... καλημέρα αυτό το κομμάτι.  Έχω τρελαθεί με τα νούμερα που βλέπω και δεν το πιστεύω! Μακάρι να συνεχίσει έτσι, δεν ξέρω τι να πω. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτό που συμβαίνει. Το τραγούδι αυτό με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που διάβασα τους στίχους του Μιχάλη Χαλκιαδάκη. Με τον Μιχάλη ήμασταν μαζί στρατό. Εκεί γνωριστήκαμε. Τραγουδούσαμε, περνούσαμε ωραία. Μια μέρα μου είπε ότι έχει γράψει ένα τραγούδι και ότι θέλει να μου το δώσει. Με το που το διάβασα, με κέρδισε. Μου άρεσε τόσο, που για πρώτη φορά στη ζωή μου έγραψα μουσική! Μου βγήκε από μέσα μου! Παρεμπιπτόντως, ο Μιχάλης είναι φοβερός στιχουργός, το... έχει. Και χαίρομαι για τη συνεργασία που έχουμε και για το τραγούδι που δημιουργήσαμε, μαζί με την εξαιρετική ενορχήστρωση του μαέστρου, Αλεξάνδρου Ψωμόπουλου.

Τι εφόδια χρειάζεται να έχει και τι θυσίες πρέπει να κάνει ένας νέος καλλιτέχνης για να «σταθεί» στον μουσικό χώρο;

Σε κάθε χώρο, πρέπει να δουλεύουμε σκληρά. Να έχουμε υπομονή. Να κάνουμε θυσίες. Να γουστάρουμε αυτό που κάνουμε, να το αγαπάμε, να μην το βάζουμε κάτω. Μόνο έτσι θα δικαιωθούμε. Αν δεν έχουμε υπομονή, αν δεν παλεύουμε για αυτό που αγαπάμε, δύσκολα θα πετύχουμε. Φυσικά, χρειάζεται και τύχη! Επίσης, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και συνειδητοποιημένοι με την κατάσταση που ζούμε και που βρισκόμαστε. Αν μπορέσω να... σταθώ στον μουσικό χώρο, θα σας βρω τότε και θα σας απαντήσω πιο ειδικά (σ.σ. γέλια).

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σου;

Να πετύχω τους στόχους μου (σ.σ. γέλια).

Θα ήθελα να μου αποκαλύψεις το μεγαλύτερο μουσικό σου όνειρο...

Τα όνειρα είναι... δωρεάν. Έχω πάρα πολλά, κάποια πιο βατά, κάποια πιο τρελά! Θα πω απλά, με λίγα λόγια, να φτάσω ψηλά στο τραγούδι. Τόσο απλά...


Γιώργο, σε ευχαριστώ θερμά για την πολύ όμορφη συνέντευξη. Σου εύχομαι να έχεις υγεία και πολλές επιτυχίες.

 
 
Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.