Ενεργά προγράμματα επιδοτήσεων & χρηματοδοτικά προγράμματα,Εγχώρια από τα αρμόδια Υπουργεία φορείς της Ευρωπαϊκής ένωσης Για Δημόσιους Οργανισμούς , φορείς, συλλόγους, Μ.Κ.Ο, επιχειρήσεις

Απαλλαγή φόρου 30% για αγρότες που υπογράφουν συμβόλαιο με τη βιομηχανία

Απαλλαγή φόρου 30% για αγρότες που υπογράφουν συμβόλαιο με τη βιομηχανία

Άρθρο από ilfconsult

Με το νόμο 4935/2022 ισχύουν από φέτος, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2023, δύο σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τους επαγγελματίες αγρότες:

α) Απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο αφορά:

  • κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,
  • μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων, δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών,
  • αγρότες με σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.


Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

β) Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 30% των φορολογητέων κερδών σε παραγωγούς, εφόσον εισφέρουν σε επιχείρηση-αγοραστή το 40% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους στο πλαίσιο συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας. Πρόκειται για ένα κίνητρο που δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, αλλά σε κάθε παραγωγό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επίσης, αφορά κάθε επιχείρηση και βιομηχανία, μεταποιητική, εξαγωγική, μεταφορική ή άλλη.

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα δύο μέτρα. Πρώτον, γιατί καταπολεμούν τη “μαύρη αγορά”, τη διάθεση δηλαδή αγροτικών προϊόντων χωρίς τιμολόγια. Δεύτερον, γιατί ενισχύουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών, παράλληλα με την πριμοδότηση της συμβολαιακής καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Για τις διατάξεις του νέου νόμου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας, το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Εληά.

Η ενημερωτική εκδήλωση αφορούσε τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών, τις νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που επλήγησαν από τον παγετό του έτους 2021, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως σκοπός είναι να ενημερωθούν οι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί, οι Επιχειρηματίες και οι μεμονωμένοι αγρότες τι δυνατότητες προκύπτουν μετά την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων και την υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ (Ν.4395/2022) για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον παγετό.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Στέφανος Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως πριν πέντε χρόνια, το Επιμελητήριο Ημαθίας, μαζί με τον Χρήστο Γιαννακάκη, ξεκίνησε μια ιδέα, πως να παταχθεί η μαύρη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. «Με την προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθήσαμε αδίκως», είπε. «Με τον κ. Βεσυρόπουλο, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα και των ιδιωτών και των συνεταιριστών.» «Με αυτό τον τρόπο, οι νόμιμοι αγρότες θα νιώσουν επιτέλους δικαιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ομιλία του είπε:

Ξεκινώ με μία κορυφαία πρωτοβουλία στην φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, που πρόσφατα φέραμε και ψηφίσαμε στη Βουλή. Μία πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα όλου του Οικονομικού Επιτελείου και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη για την άριστη συνεργασία για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τον νόμο 4935/2022 με τον οποίο θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, χορηγούμε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής.

Πηγή https://agrocretanews.gr

Image

Επικοινωνία

 

Εάν επιθυμείτε να δημοσιοποιήσετε ένα θέμα, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Back To Top

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.