Εορτολόγιο 13 Μαΐου | Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο 13 Μαΐου | Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στις 13 Μαΐου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Γλυκερίας, μάρτυρος της πίστης, και του Οσίου Σεργίου, ομολογητή του Χριστιανισμού. Η Γλυκερία, γεννημένη στην Τραϊανούπολη τον 2ο αιώνα μ.Χ., μεγάλωσε σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αφοσιώθηκε στην κατήχηση και την εξάπλωση της πίστης. 

Όταν ο Σαββίνος πληροφορήθηκε για την χριστιανική πίστη της Γλυκερίας και την καταστροφή ενός ειδωλολατρικού ναού από τα χέρια της, διέταξε τη σύλληψή της. Στη φυλακή, η Γλυκερία όχι μόνο διατήρησε ακλόνητη την πίστη της, αλλά κατόρθωσε να μυήσει και τον δεσμοφύλακά της, Λαοδίκιο, στον Χριστιανισμό. Ο Λαοδίκιος, όντας αφοσιωμένος στην καινούργια του πίστη, μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Η Γλυκερία, αρνούμενη να απαρνηθεί τα πιστεύωά της, βασανίστηκε άγρια και τελικά ρίχτηκε στα θηρία. Εκεί, όμως, συνέβη ένα θαύμα: τα ζώα, αντί να την κατασπαράξουν, την σεβάστηκαν. Παρ' όλα αυτά, ένα από αυτά την δάγκωσε θανάσιμα, οδηγώντας την στο μαρτυρικό θάνατο λίγες ημέρες αργότερα.

Παράλληλα, η εκκλησία τιμά και τον Όσιο Σέργιο, ομολογητή του Χριστιανισμού. Ο Σέργιος, πατέρας του Αγίου Φωτίου και αδελφός του Πατριάρχη Ταρασίου, βίωσε διώξεις για την πίστη του κατά την εποχή της εικονομαχίας. Αρνούμενος να απαρνηθεί την πίστη του στις ιερές εικόνες, ο Σέργιος φυλακίστηκε και έχασε όλα τα υπάρχοντά του.

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Γλυκερία
  • Σέργιος
  • Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

Globonews.gr - Ενημέρωση για Ελλάδα και τον κόσμο με έμφαση στα καλλιτεχνικά νέα, αθλητικά γεγονότα, κουτσομπολιά και την ορθοδοξία. Μείνετε συντονισμένοι για έγκυρες ειδήσεις και σκέψεις νύχτας που φωτίζουν την επικαιρότητα.

Image